Asbest

Wat is Asbest?

Asbest is een verzamelnaam. De naam Asbest wordt gebruikt voor mineralen die zijn opgebouwd uit kleine, naaldachtige vezels met een specifieke eigenschap. Het materiaal wat wordt gemaakt van deze ‘Asbestvezels’ is eigenlijk zeer goed materiaal. Het is sterk, slijtvast, bestand tegen logen, zuren en hoge temperaturen, het heeft een hoge isolerende waarde en is bovendien relatief goedkoop.

In het verleden werd het om die redenen zeer veel gebruikt. Na verloop van tijd echter kwam men erachter dat asbest onaanvaardbare gezondheidsrisico’s kan veroorzaken. Het inhaleren van asbestvezels kan stoflongen (asbestose) of long- en buikvlieskanker (mesothelioom) veroorzaken. De verkoop en het gebruik van asbest of asbesthoudende producten is om deze redenen sinds 1 juli 1993 nagenoeg verboden in Nederland.

Twee soorten Asbest.

Asbest werd op twee manieren toegepast. Je kan eigenlijk spreken van twee soorten asbest namelijk: ‘hechtgebonden’, en ‘niet hechtgebonden’ wat ook wel ‘losgebonden’ wordt genoemd. Hechtgebonden: Een voorbeeld van hechtgebonden asbest is asbestcementplaat. Losgebonden: Een voorbeeld van losgebonden asbest is spuitasbest.
Lees meer over asbest.

 

Verschillende typen asbestonderzoek.

Asbestconsult: Beperkte niet-destructieve inventarisatie.
Het asbestconsult is een hele eenvoudige en relatief goed betaalbare wijze om een product of object te laten onderzoeken op de aanwezigheid van asbest. Het is over het algemeen niet nodig om een uitgebreid onderzoek zoals een uitgebreide asbestinspectie Type A of asbestinventarisatie Type B. uit te laten voeren. Deze onderzoek zijn vaak te uitgebreid en te kostbaar als het gaat om een eenvoudige vaststelling… Lees meer over Asbestconsult

Type-A: Direct waarneembare asbest, asbesthoudende producten etc.
De asbestinventarisatie omvat een inspectie naar de aanwezigheid van asbesthoudende materialen die ‘direct’ waarneembaar zijn. Hierbij wordt gebruik gemaakt van handgereedschap en wordt slechts licht destructief onderzoek uitgevoerd. Wel worden, waar nodig, materiaalmonsters genomen. Na asbestinventarisatie van het gebouw ontvangt u ons asbestinventarisatierapport waar u…
Lees meer over Asbestonderzoek Type A

Zelfonderzoek met het Asbest Analyse Pakket.
Naast de asbest analyse krijgt u professioneel verzendmateriaal toegezonden om uw asbest monsters veilig in te verpakken en naar ons terug te sturen. Het verzendmateriaal bestaat uit twee luchtdicht af te sluiten monsterzakjes om het asbest monster dubbel te verpakken. En een onscheurbare, stevige Tyvek envelop met asbest markering om het asbest monster veilig in te verzenden. Na ontvangst van uw monster op het laboratorium, krijgt u binnen 24 uur de analyseresultaten per email.
Bestel nu direct online.